Από τα Αρχεία του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Οδοντιατρικής \ Πρόγραμμα Μαθημάτων

Από τα πρακτικά της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της 2ας Μαΐου 1912. Πρόταση για το  πρώτο πρόγραμμα σπουδών του Οδοντιατρικού Σχολείου.

Από τα πρακτικά (πρωτότυπο).
H μετεγγραφή των σχετικών πρακτικών.
Το 1911 με τον Νόμο ΓΩΚΓ (3823) θεσπίστηκε ο Οργανισμός του Εθνικού Πανεπιστημίου, ο οποίος μεταξύ άλλων προέβλεπε την ίδρυση “Οδοντοϊατρικού Σχολείου” ενταγμένου στην Ιατρική Σχολή. Ωστόσο, το σύνολο των διατάξεων που αφορούσαν τη λειτουργία του Οδοντοϊατρικού Σχολείου, όπως για παράδειγμα η διαδικασία εισαγωγικών εξετάσεων, το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, οι προαγωγικές εξετάσεις, αλλά και οποιαδήποτε πρόνοια για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής του θα καθορίζονταν με έτερο Βασιλικό Διάταγμα κατόπιν εισηγήσεως της Ιατρικής Σχολής.
Στα πρακτικά της Ιατρικής Σχολής της Συνεδρίας της 2ας Μαΐου 1912 (σελ. 203-209), εντοπίζεται η συζήτηση σχετικά με το σχέδιο Β.Δ για τη λειτουργία του Οδοντοϊατρικού Σχολείου. Υπεύθυνος για την κατάρτισή του ήταν ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Κ. Σάββας. Το σχέδιο αυτό ενεκρίθη με ορισμένες τροποποιήσεις και περιελάμβανε εξαμηνιαία μαθήματα τα οποία θα διδάσκονταν σε τρία έτη σπουδών, τον τρόπο εξετάσεων τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών, όσο και την κατά την τελική “ἐπὶ πτυχίῳ” δοκιμασία, αλλά και πρόνοιες για παράβολα που όφειλε να καταβάλει ο φοιτητής. Τα παράβολα αφορούσα την εγγραφή σεκάθε εξάμηνο σπουδών, τα εξέταστρα, και την επιβάρυνση με 40 δραχμές για κάθε εξάμηνο πρακτικής άσκησης. Ειδικά για την τελευταία επιβάρυνση δηλώνεται ότι “ἀναγράφονταιν τ πιστώσει τῆςὀδοντοϊατρικῆςκλινικῆςνα δαπανηθῶσι δι᾿γοράν ὑλικῶν καταναλωθησομένων πτῶνφοιτητῶν κατά τὰς πρακτικάς σκήσεις αὑτῶν”. Ταυτόχρονα στο σχέδιο του Β.Δ προέβλεπε ότι τα νοσήλια καθορίζονταν από τον καθηγητή της κλινικής ανάλογα με το κόστος των απαραίτητων υλικών για κάθε οδοντιατρική πράξη. Εκείνη την εποχή στο Οδοντοϊοατρικό Σχολείο, ο ιδρυτικός νόμος προέβλεπε μόνον έναν έκτακτο καθηγητή.
Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι λόγω των εθνικών περιπετειών της εποχής, όπως οι νικηφόροι Βαλκανικοί πόλεμοι, το σχετικό Βασιλικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε το 1916 τροποποιημένο σε πολλά σημεία κατόπιν εισηγήσεως του πρώτου έκτακτου καθηγητή “τῆς Ὀδοντοϊατρικῆς καὶ Στοματολογίας” Λ. Κόκκορη. Έτσι η έναρξη  λειτουργίας του Οδοντοϊοατρικού Σχολείου με την εγγραφή των πρώτων φοιτητών, έγινε το 1916.