Από τα Αρχεία του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Οδοντιατρικής \ Έλληνες Οδοντίατροι με διεθνή παρουσία στο παρελθόν

Ποιος ήταν ο Χρήστος Δόκος (Chris Doku) (1928-2021)

Χρήστος Δόκος
 

Η παρουσίαση του από τον Καθηγητή Άγγελο Αγγελόπουλο κατά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΕΚΠΑ στις 28 Μαΐου 1988.

Ο Χρήστος Δόκος γεννήθηκε στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης στις 17 Απριλίου 1928. Άρχισε τη δημοτική του εκπαίδευση στη Μαράσλειο Σχολή του Φαναριού και συνέχισε στο γυμνάσιο στη φημισμένη Μεγάλη του Γένους Σχολή, επίσης στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Στην συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου στην αρχή σπούδασε Φυσική, Χημεία και Βιολογία και μετά από το 1947 σπούδασε Οδοντιατρική στο ίδιο Πανεπιστήμιο και πήρε το πτυχίο του το 1951.
Για δυο χρόνια έμεινε στην Κωνσταντινούπολη και άρχισε την άσκηση της Γενικής Οδοντιατρικής εκεί. Αλλά, ανήσυχος όπως ήταν, έβλεπε ότι δεν τον ικανοποιούσε η κατάσταση εκείνη και με τόλμη πήρε την απόφαση να φύγει για την Βοστώνη, όπου το 1953 άρχισε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Γναθοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Tufts. Μέχρι το 1960 κατόρθωσε να τελειώσει το πρόγραμμα ειδικότητας της Γναθοχειρουργικής, να πάρει το Master of Science στη Γναθοχειρουργική, καθώς επίσης  να πάρει το Doctor of Dental Medicine (DMD), το βασικό δηλαδή πτυχίο της Οδοντιατρικής, από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts. Αποκορύφωμα της εκπαιδευτικής του προσπάθειας ήταν η θητεία του για ένα χρόνο στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Alabama στο Birmingham.
Ο Χρήστος Δόκος κατά τη διάρκεια της μετεκπαίδευσής του στη Γναθοχειρουργική είχε την ευκαιρία και την τύχη να μαθητεύσει κοντά σε έμπειρους και φημισμένους Γναθοχειρουργούς, όπως τον Kurt Thoma, τον Daniel Holland και τον Charles Mac Callum.
Έτσι ο Χρήστος Δόκος ήταν πανέτοιμος να αρχίσει την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στον χώρο της Γναθοχειρουργικής και να παλέψει για την ανέλιξή του στον δύσκολο ακαδημαϊκό στίβο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Από την αρχή χτύπησε την πόρτα του Πανεπιστημίου Tufts, του Πανεπιστημίου που είχε σπουδάσει! Και το Πανεπιστήμιο Tufts ανταποκρίθηκε θετικά. Διορίστηκε στην αρχή σαν Επιμελητής στην Γναθοχειρουργική (1957-1959) και στη συνέχεια σαν Assistant Professor (Επίκουρος Καθηγητής) αμέσως μετά την λήψη του πτυχίου του Master of Science, το 1960.
Το 1963 γίνεται  Associate Professor (Αναπληρωτής Καθηγητής) στη Γναθοχειρουργική και το 1965 αναλαμβάνει τη Διεύθυνση του Τμήματος της Γναθοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Tufts καθώς και την διεύθυνση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Γναθοχειρουργική. Το 1967 γίνεται Καθηγητής της Γναθοχειρουργικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και συνεχίζει να είναι Διευθυντής του Τμήματος Γναθοχειρουργικής και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Γναθοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Tufts, θέσεις που κατέχει μέχρι σήμερα! Μια άλλη αξιοζήλευτη θέση που έχει ο Χρήστος Δόκος στο Πανεπιστήμιο Tufts, είναι η θέση του Κοσμήτορα,στην αρχή Assistant Dean, μετά Associate Dean και Dean για τις Νοσοκομειακές Υποθέσεις της Οδοντιατρικής Σχολής. Από τη θέση αυτή συντονίζει  17 Κλινικές σε διάφορα Νοσοκομεία της Βοστώνης που έχουν άμεση διασύνδεση με την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts και συμμετέχουν τόσο στο Εκπαιδευτικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Γναθοχειρουργικής, όσο και σε άλλα προγράμματα εκπαιδευτικά ή και παροχής υπηρεσιών στην μείζονα περιοχή της Βοστώνης. Είναι κοινή η εκτίμηση πολλών επίσημων και ανεπίσημων παραγόντων στις Η.Π.Α. ότι από τότε που ο Χρήστος Δόκος ανέλαβε τη Διεύθυνση του Τμήματος της Γναθοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Tufts, η σκηνή έχει αλλάξει ριζικά. Η βελτίωση, η πρόοδος και η εξέλιξη στο Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Γναθοχειρουργική είναι γεγονότα αναμφισβήτητα και τα προγράμματα αυτά φέρνουν την προσωπική σφραγίδα του Χρήστου Δόκου. Με κόπο, θυσίες και πολλή δουλειά κατόρθωσε ο Χρήστος Δόκος να αναπτύξει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα και να το φέρει σε μια πράγματι αξιοζήλευτη στάθμη που δίκαια να θεωρείται ένα από τα καλλίτερα προγράμματα των Η.Π.Α.. Σήμερα (1988) έχει 20 ειδικευόμενους κατανεμημένους στα 4 έτη μεταπτυχιακών σπουδών, που μόλις τελειώσουν το πρόγραμμά τους, θα είναι άξιοι γναθοχειρουργοί που θα ασκήσουν την ειδικότητα στις Η.Π.Α. αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
Ο Χρήστος Δόκος από την περίοδο των Μεταπτυχιακών Σπουδών του διαισθάνθηκε τη συμβολή της Έρευνας στη Γναθοχειρουργική και από τότε ασχολείται συστηματικά με διάφορα ερευνητικά θέματα, από τα οποία θα αναφέρω μερικά: θρομβοπλαστική δραστηριότητα του σιάλου στον άνθρωπο, επούλωση και «ξηρό φατνίο», παράπλευρη κυκλοφορία στην κεφαλή και στον τράχηλο, εμφυτεύματα, Κροταφογναθική Διάρθρωση, προπροσθετική χειρουργική και ορθογναθική χειρουργική. Στο Tufts έχει ιδρύσει το Clark Research Laboratory, που λειτουργεί υπό την διεύθυνσή του, και όπου βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ερευνητικές εργασίες που έχουν σχέση με Γναθοχειρουργική και Παθολογία του Στόματος.
Η συγγραφική του δραστηριότητα είναι σημαντική. Έχει πάνω από 120 δημοσιευμένες εργασίες σε πολλά θέματα που αφορούν την Γναθοχειρουργική και την Παθολογία του Στόματος. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών Εταιρειών μεταξύ των οποίων είναι η Αμερικάνικη Εταιρεία Γναθοχειρουργικής, καθώς και το American Board of Oral and Maxillofacial Surgery, η πανίσχυρη εκείνη Επιτροπή που διενεργεί τις εξετάσεις ειδικότητας στους ειδικευμένους Γναθοχειρουργούς των Η.Π.Α..