Βιβλία-Άρθρα / Κατάλογος ελληνικών άρθρων

Η αντιμετώπιση του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-1941 των Α. Μυλωνά, Ε. Πουλάκου-Ρεμπελάκου, Φ. Τζέρμπου και Ε. Παπαδοπούλου

1
Δείτε το άρθρο ΕΔΩ

Γναθοπροσωπική του πολέμου, Αθήνα 1945, Θ.Μαυρογορδάτος, Ο.Λουρίδης
Το 1945 εκδόθηκε το βιβλίο Γναθοπροσωπική του πολέμου με συγγραφείς τον Θεμιστοκλή Μαυρογορδάτο και τον Ορέστη Λουρίδη. Ο Θεμιστοκλής Μαυρογορδάτος μετά από δέκα χρόνια, το 1955, εξελέγη ως  Έκτακτος Ειδικός Καθηγητής στην έδρα Οδοντογναθικής Χειρουργικής και Ακτινοδιαγνωστικής  στο Οδοντιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το 1960 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1963 διετέλεσε Τακτικός Καθηγητής της ίδιας Έδρας. Ο  Ορέστη Λουρίδης επίσης μετά από δέκα χρόνια,  το 1955, εξελέγη αρχικά ως Έκτακτος Καθηγητής στην έδρα της Στοματολογίας και το 1962 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1971 διετέλεσε Τακτικός Καθηγητής στην ίδια  Έδρα του Οδοντιατρικού Τμήματος. Ο Θ.Μαυρογορδάτος είχε ειδικευθεί στην Γναθοχειρουργική και Προσθετική στις ΗΠΑ ενώ ο Ορέστης Λουρίδης μετά από την λήψη του πτυχίου του από το Οδοντιατρικό Σχολείο το 1929,μετεκπαιδεύτηκε  στην οδοντιατρική Σχολή στο Παρίσι αποκτώντας και τον τίτλο του Διδάκτορος. Μετά από την επιστροφή του ενεγράφη ως φοιτητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών λαμβάνοντας το πτυχίο  το 1949.
Το βιβλίο, πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα της εποχής, περιλαμβάνει 78 περιστατικά τραυματιών κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο στην γναθοπροσωπική περιοχή τα οποία αντιμετωπίσθηκαν στο Γναθοπροσωπικό Τμήμα Τραυματιών Πολέμου το οποίο συστάθηκε εκείνη την περίοδο στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Τα περιστατικά από το βιβλίο των Μαυρογορδάτου, Λουρίδη, αποτέλεσαν το υλικό για μία αναδρομική κλινικοστατιστική μελέτη των Ι.Μυλωνά, Ε.Πουλάκου-Ρεμπελάκου, Φ.Τζέρμπου και Ευαγγ.Παπαδοπούλου,με τίτλο Η αντιμετώπιση του κρανιοπροσωπικού τραύματος κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-1941, η οποία δημοσιεύθηκε στα Αρχεία Ελληνικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής: 2,49-62,2016. Επειδή όπως αναφέρουν και οι συγγραφείς εκτός από το επιστημονικό της ενδιαφέρον η εργασία παρουσιάζει και ιστορικό ενδιαφέρον θεωρήσαμε ότι αξίζει να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μουσείου.