Αρχείο Εκδηλώσεων \ Συνέδρια

3ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο 16-19 Απριλίου 1936. Παρνασσός.

Από την Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου.
Δελτίο Τύπου

Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και Επίτιμο Προεδρείο
Η Οδοντιατρική εν τω Στρατώ, τω Στόλω και τη Αεροπορία
Προς   περιστολήν του Πληθωρισμού
Σχολικοί Οδοντίατροι
Η φορολογία οδοντιάτρων
Αι Κοινωνικαι Ασφαλίσεις

Η παράνομος εξάσκησις και τροποτιοιήσεις εν τω νόμω 4740.

Η προπαγάνδα προς εκλαίκευσιv της Στοματοδοντικής Υγιεινής

Προτάσεις για τη σύγκληση Συνεδρίων Εθνικών, Βαλκανικών και Διεθνών.

Με την ψήφιση του νόμου 4740 το 1930, ιδρύθηκε για πρώτη φορά, ο Πανελλήνιος Οδοντιατρικός Σύλλογος σαν δευτεροβάθμια οργάνωση με μέλη του όλους τους τοπικούς Οδοντιατρικούς Συλλόγους της χώρας. Όταν τον Ιανουάριο του 1936 ανέλαβε ως πρόεδρος του Π.Ο.Σ. ο καθηγητής Ν.Παπαντωνόπουλος στο πρώτο Δ.Σ. που προήδρευσε, έφερε προς συζήτηση και πήρε ομόφωνη απόφαση για τη σύγκληση του 3ου Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου, το οποίο παρουσιάσθηκε από το πρώτο κιόλας φύλλο του δελτίου του Π.Ο.Σ. με διθυραμβικό τόνο. Και σ' αυτό το Συνέδριο προαναγγέλονταν 10 θέματα επαγγελματικού ενδιαφέροντος, πολλά από τα οποία είναι τα ίδια που υπήρχαν και στο πρώτα δύο συνέδρια. Την πρόσκληση του Συνεδρίου υπέγραψε το Δ.Σ. του Π.Ο.Σ. που στην προκειμένη περίπτωση ασκούσε και καθήκοντα οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

 

Την πρόσκληση του Συνεδρίου υπέγραψε το Δ.Σ. του Π.Ο.Σ. που στην προκειμένη περίπτωση ασκούσε και καθήκοντα οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Επίσης συγκροτήθηκε κι ένα επίτιμο Προεδρείο, που συμπεριέλαβε για πρώτη φορά κι όλους τους Προέδρους των τοπικών Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας και πολλές προσωπικότητες.

 

Χαρακτηριστικό του Συνεδρίου ήταν η μεγάλη συζήτηση που ακολούθησε κάθε επαγγελματικό θέμα και ακόμη πως τα πορίσματα έβγαιναν σε μια σειρά ψηφισμάτων που εγκρίνονταν από το Συνέδριο. Τα ψηφίσματα αυτά, που εκπροσωπούν τις οδοντιατρικές θέσεις πάνω σε ορισμένα βασικά προβλήματα της οδοντιατρικής ήταν:

  • Η Οδοντιατρική εν τω Στρατώ, τω Στόλω και τη Αεροπορία: Στο συγκεκριμένο ψήφισμα έγιναν εννέα συμπληρωματικές προτάσεις. Αξίζει να σταθούμε σε δύο απ' αυτές της Δδος Μαρίας Μαίδου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία ζήτησε να προσλαμβάνονται στο στρατό και γυναίκες οδοντίατροι και της Πολυδώρου - Πιτσιλή, που την συνυπέγραφαν 60 σύνεδροι, και ζητούσε να μη γίνεται στην υγειονομική υπηρεσία διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών.
  • Προς   περιστολήν του Πληθωρισμού: Ακολουθούν έντεκα προτάσεις. Η πρόταση Ε. Χρόνη ζητά την ίδρυση στο νέο Οδοντιατρικό Σχολείο (που έμεινε στο στάδιο των εγκαινίων) τμήματος Ερευνών.
  • Σχολικοί Οδοντίατροι.
  • Η φορολογία οδοντιάτρων.
  • Αι Κοινωνικαι Ασφαλίσεις.
  • Η παράνομος εξάσκησις και τροποτιοιήσεις εν τω νόμω 4740: Επακολουθούν πέντε προτάσεις.
  • Η προπαγάνδα προς εκλαίκευσιv της Στοματοδοντικής Υγιεινής.
  •  

    Επίσης έγιναν και διάφορες προτάσεις που αφορούσαν η σύγκληση Συνεδρίων, Εθνικών, Βαλκανικών και Διεθνών.

    Άλλες προτάσεις αφορούσαν στη σύσταση μόνιμης επιτροπής στον Π.Ο.Σ. που να έχει την ευθύνη οργάνωσης των συνεδρίων, την διεξαγωγή των Πανελλήνιων Συνεδρίων τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν μονό επιστημονικά θέματα, τουλάχιστον ανά 2ετί και εκτός  Αθηνών, τα επαγγελματικά θέματα να συζητούνται στους τοπικούς Συλλόγους κ.ά.

     

    Οι επιστημονικές ανακοινώσεις ήταν οι κάτωθι:

  • Σπεράντζας: Περί ρινογναθικής ανεπάρκειας και των επακόλουθων αυτής.
  • Κονταρίνης: Ενοποίησης της Διεθνούς ορθοδοντικής ορολογίας.
  • Τζώρτζης: Το φάρμακο του Χάρτμαν.
  • Ζήσης: Η στοματοδοντική προέλευσις των πνευμονικών αποστημάτων.
  • Καλούδης: Αι εν τω στόματι εκδηλώσεις του Δάγγιου πυρετού, προβλέψις και θεραπεία αυτήν.
  • Μαυρογορδάτος: Κύστεις των γνάθων.
  • Χρόνης: Τα αίτια της νεύρωσης του πολφού μετά την εμφραξιν των οδόντων.
  • Τάχος: Ενδείξεις εξαιρέσεων οδόντων εις τας οδοντογναθικάς ανωμαλίας.
  • Αιλιανός: Νευραλγίαι του τριδύμου, απότοκοι οδοντικών αιτιών.
  • Θρουβάλας: Αι υπεριώδεις ακτίνες επι του οδοντογναθικού συστήματος.
  • Πανταζόπουλος: Περίπτωσις υπεράριθμων οδόντων.
  • Τζωρτζόπουλος: Περίπτωσις σιελόλιθου.
  • Παπαβασιλείου: Επαγγελματικά νοσήματα του στόματος και των οδόντων.
  • Κόκκορης: Περί τίνων κινδύνων εκ των τεχνητών οδοντοστοιχιών.
  • Κολοκασίδης: Αι αντενδείξεις της εξαγωγής των οδόντων.
  • Βρότσος: Κινηταί και ακίνηται γέφυραι και αι περι αυτών νεώτεραι προσπάθειαι της Οδοντιατρικής.
  • Κρίκος: Η Οδοντιατρική και η εξακολουθητική επέκτασις της τερηδόνος.
  • Παπαντωνόπουλος: Θερμά ή ψυχρά επιθέματα.

    Όπως και στο 2ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό συνέδριο οι περισσότερες από τις ανακοινώσεις του συνεδρίου, δημοσιεύθησαν στα επόμενα τεύχη της Οδοντιατρικής Επιθεώρησης.

     

    *(Από το περιοδικό Οδοντιατρική Επιθεώρηση και την Ιστορία της Ελληνικής Οδοντιατρικής του Αιμίλιου Δημητριάδη, ΕΟΟ 1989)

     

    Τρεις διαφορετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Μουσείου αφορούσαν το 1ο, 2ο, και 3ο Πανελλήνια Οδοντιατρικά Συνέδρια που ο Αιμ. Δημητριάδης στην Ιστορία της Ελληνικής Οδοντιατρικής τα χαρακτηρίζει ως επαγγελματικά συνέδρια.
    Η πραγματικότητα όμως είναι ότι και τα τρία αυτά συνέδρια στον τύπο της εποχής τους χαρακτηρίστηκαν ως Πανελλήνια Οδοντιατρικά Συνέδρια και το πρόγραμμα αφορούσε επαγγελματικές και επιστημονικές ανακοινώσεις. Στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα το 1ο και 2ο συνέδριο τα επαγγελματικά θέματα υπερτερούσαν των επιστημονικών επειδή εκείνη ακριβώς την περίοδο, μπήκαν και οι βάσεις του οδοντιατρικού επαγγέλματος, έτσι όπως τουλάχιστον το γνωρίζουμε σήμερα.
    Καθοριστικό ρόλο και στα τρία συνέδρια έπαιξε το Οδοντιατρικό Σχολείο, ειδικά μάλιστα στο 1ο που την οργάνωση του ανέλαβε η Οδοντιατρική Επιθεώρηση, περιοδικό που εξέδιδαν οι φοιτητές του Σχολείου και υπεύθυνος έκδοσης του καθηγητής Ν. Παπαντωνόπουλος, ενώ το 2ο το οργάνωσαν ο Σύλλογος Πτυχιούχων Οδοντιάτρων Αθηνών.
    Βλέπουμε λοιπόν τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε το Οδοντιατρικό Σχολείον, όχι μόνο στην εκπαίδευση των Οδοντιάτρων, αλλά και στο καθοριστικό ρόλο που είχε στη διαμόρφωση του οδοντιατρικού επαγγέλματος καθώς και των κοινωνικό ρόλο της Οδοντιατρικής.
    Θέματα που αφορούσαν τη δημιουργία Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συλλόγου, την οδοντιατρική δεοντολογία, την οδοντιατρική στο στρατό και τους σχολικούς οδοντιάτρους, είναι θέματα που διαμόρφωσαν και έβαλαν τα θεμέλια της σύγχρονης οδοντιατρικής στη χώρα μας, με την κατοπινή θεσμοθέτηση από το κράτος των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συλλογικών οργάνων, τις οδοντιατρικές υπηρεσίες στο στρατό, την καθιέρωση της οδοντιατρικής δεοντολογίας κ.α.
    Τέλος η αναφορά, πολλές φορές κουραστική ίσως, τόσο πολλών ονομάτων, σαν σκοπό είχε την κατά κάποιο τρόπο απότισης φόρου τιμής σε όσους έβαλαν με πολλούς κόπους, αλλά και θυσίες πολλές φορές, τα θεμέλια της οδοντιατρικής και ως εκπαίδευσης αλλά και ως επάγγελμα στη χώρα μας.

  •