Συμμετοχές σε Συνέδρια και Δράσεις \ 4ος Μαθητικός Διαγωνισμός 2018-2019

ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τo Μουσείο του Τμήματος Οδοντιατρικής του Ε.Κ.Π.Α.,διοργανώνει τον 4ο Μαθητικό Διαγωνισμό για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο-λύκειο) του νομού Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των νησιών του Αργοσαρωνικού).

Στα χνάρια της Οδοντιατρικής: από τα θεραπευτικά βότανα, στα βιοϋλικά, τη βιοτεχνολογία, την ψηφιακή τεχνολογία και στα laser
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Προτεινόμενη βιβλιογραφία

Η προσπάθεια θεραπείας των παθήσεων των δοντιών είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Ο οδοντοπόνος είναι από τις πλέον επώδυνες μορφές άλγους και ο πρωτόγονος άνθρωπος μαθαίνει εμπειρικά να χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία βοτάνων για την αντιμετώπιση του, με συνηθέστερη πρακτική την εξαγωγή του δοντιού. Μέσω της αργής, αλλά προοδευτικής εξελικτικής διαδικασίας συσσωρεύονται γνώσεις, αλλά και τεχνικές, οι οποίες οδηγούν την οδοντιατρική πρακτική από τις αρχαίες οδοντάγρες ή τα χέρια του Μεσαιωνικού κουρέα και σιδερά, στον καταρτισμένο επιστήμονα οδοντίατρο.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η εξέλιξη των βασικών επιστημών, της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, και της Τεχνολογίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλματώδεις προόδους στην Οδοντιατρική. Η ανάπτυξη εξειδικευμένων υλικών, εργαλείων, συσκευών και τεχνικών, δίνει τη δυνατότητα στον οδοντίατρο όχι μόνο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον οδοντικό πόνο, αλλά και να αποκαταστήσει αισθητικά, βιολογικά και λειτουργικά τα δόντια, με μικρότερη μάλιστα ταλαιπωρία για τον ασθενή. Παράλληλα, σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στην πρόληψη των παθήσεων των δοντιών.

Σήμερα, η ψηφιακή τεχνολογία και η εφαρμογή των laser, οδηγεί σε μια πραγματική επανάσταση. Η ψηφιακή αποτύπωση των δοντιών σε συνδυασμό με την τρισδιάστατη εκτύπωση και την καθοδηγούμενη μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών κατασκευή προσθετικών εργασιών, ανοίγουν πρωτόγνωρους ορίζοντες στον τομέα της Επανορθωτικής Οδοντιατρικής. Η εξέλιξη της μοριακής βιολογίας δίνει πολλές ελπίδες, προς το παρόν σε ερευνητικό επίπεδο, στην ανάπλαση οδοντικών ιστών για τη βιολογική τους αποκατάσταση σε κατεστραμμένα δόντια, ή για τη βιολογική δημιουργία καινούριων δοντιών.

Ταυτόχρονα, άλλες επιστήμες επωφελούνται της ραγδαίας ανάπτυξης της Οδοντιατρικής, όπως η Ανθρωπολογία, η Αρχαιολογία, η Εγκληματολογία και Ιατροδικαστική.

Ο φετινός διαγωνισμός, έχει στόχο να εμπνεύσει τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ανιχνεύσουν κάποια/ες από τις παραπάνω πτυχές της σύγχρονης Οδοντιατρικής, αλλά και της ιστορίας της.