Συμμετοχές σε Συνέδρια και Δράσεις \ 4ος Μαθητικός Διαγωνισμός 2019-2020 - Τελετή απονομής

Διατροφή και Υγεία των δοντιών

Το Εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ διοργάνωσε Μαθητικό Διαγωνισμό για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο-Λύκειο) του νομού Αττικής, με τίτλο «Διατροφή και Υγεία των δοντιών», εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Στόχοι του διαγωνισμού ήταν: α) να δοθεί η ευκαιρία και τα ερεθίσματα στους μαθητές να ασχοληθούν σε βάθος με το θέμα της σχέσης δοντιών και διατροφής, αποκτώντας οι ίδιοι την ανάλογη γνώση και, β) να δημιουργήσουν ενημερωτικό υλικό που να απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, ώστε να διαχυθεί η γνώση τους αυτή σε μεγαλύτερο πληθυσμό της ίδιας ηλικίας.
Ο διαγωνισμός περιλάμβανε δύο φάσεις. Στην πρώτη γινόταν επίσκεψη των μαθητών στο Οδοντιατρικό Τμήμα για μια αρχική ενημέρωση για το θέμα και επίσκεψη στους χώρους τους Τμήματος και στο Μουσείο. Στη δεύτερη, ακολουθούσε η κατάθεση κειμένου σχετικά με το θέμα, περίπου 1000 λέξεων, καθώς και διαφόρων μορφών ενημερωτικού υλικού (φυλλάδιο, αφίσα, poster, ερωτηματολόγιο) με το μήνυμα της σχέσης της διατροφής με την υγεία των δοντιών.  
Τα σχολεία που συμμετείχαν στην πρώτη φάση ήταν ένδεκα (11) με εικοσιένα (21) ομάδες μαθητών, των 4-6 ατόμων. Εργασίες κατέθεσαν οι ένδεκα (11) ομάδες, γεγονός που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό έγινε κατά τη χρονική διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία γινόταν μερικώς και διαδικτυακά.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 25/6/2020, όπου 11-00-13.00 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή παρουσίαση με διαφάνειες, μέσω της πλατφόρμας GoogleMeet,  των εργασιών και του ενημερωτικού υλικού όλων των ομάδων κι επίσης, έγινε και η αναγγελία των βραβείων.
Το 1ο βραβείο ήταν χορηγία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ποσού 1200 ευρώ, και το μοιράστηκε 4μελής ομάδα μαθητριών του  4ου Γυμνασίου Ζωγράφου. Το βραβείο ανήγγειλε ο Πρόεδρος της ΕΟΟ κος Α. Δεβλιώτης που παρακολούθησε και την όλη εκδήλωση. Το 2ο  και 3ο βραβείο έλαβαν 3μελής ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Νέα Γενιά Ζηρίδη και 4μελής του 4ου Επαγγελματικού Λυκείου Περιστερίου, αντίστοιχα. Τα βραβεία αντιστοιχούσαν σε μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για κάθε μαθητή, προσφορά της Εταιρείας Procter & Gamble, την οποία εκπροσώπησε στην εκδήλωση η κα Π. Σαράκη.
Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής  του διαγωνισμού ήταν: Κακάμπουρα Αφροδίτη, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Οδοντικής Χειρουργικής / Ραχιώτης Χρήστος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Εργαστηρίου Οδοντικής Χειρουργικής /  Παξιμαδά Χάρης, Επίκουρη Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Οδοντικής Χειρουργικής / Αγουρόπουλος Ανδρέας, Επίκουρος Καθηγητής του Εργαστηρίου Παιδοδοντιατρικής και, Σακέλλιου Μαργαρίτα, MSc Πληροφορικός, Διοικητικός Υπάλληλος (ΙΔΟΧ) του Τμήματος Οδοντιατρικής.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

  1. Ραχιώτης Χ, Βουγιουκλάκης Γ., Οδοντική Τερηδόνα, Κεφάλαιο 5: Αιτιοπαθογένεια Τερηδόνας ΙΙ, Ο ρόλος του ξενιστή και των υδατανθράκων,Αθήνα 2015. Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. http://hdl.handle.net/11419/4066
  2. Υπουργείο Υγείας, Εθνική επιτροπή Διατροφής, Εθνικές Οδηγίες Διατροφής και Άσκησης για τα παιδιά ηλικίας 6-12 χρονών. 2008
  3. Μανιός Γ. κα, Αγωγή Υγείας και Διατροφή, Διατροφικές Συνήθειες για μαθητές ηλικίας 9-12 ετών, Αθήνα 2008
  4. Αποστολόπουλος Κ. κα. Οικιακή Οικονομία, Α' Γυμνασίου, 59:68, Αθήνα