Από τα Αρχεία του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Οδοντιατρικής \ Οδοντιατρικοί Σύλλογοι

Η ψήφιση και ακύρωση εντός μηνός του N.3038/1948 «Περί παρανόμως ασκούντων την Οδοντιατρικήν»

Την 1η Μαΐου 1948 δημοσιεύθηκε ο Νόμος 3038, ο οποίος περιελάμβανε το Νομοθετικό Διάταγμα 679, που ρύθμιζε θέματα των «Περί παρανόμως ασκούντων την Οδοντιατρικήν». Τα δύο πρώτα άρθρα του Ν.Δ. 679 είχαν διαμορφωθεί σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Σύλλογο (Π.Ο.Σ.) και αφορούσαν στον περιορισμό της παράνομης άσκησης του οδοντιατρικού επαγγέλματος με την καθιέρωση αυστηρών πειθαρχικών και όχι μόνο ποινών για όσους ασκούσαν παράνομα την οδοντιατρική. Οι διατάξεις αυτές έδιναν λύση σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που ταλάνιζαν τον οδοντιατρικό κόσμο, από την πρώτη κατοχύρωση του οδοντιατρικού επαγγέλματος.
Εντούτοις, όμως, στο αρχικό σχέδιο νόμου προστέθηκε εμβόλιμα ένα τρίτο άρθρο το οποίο επέτρεπε, για μια ακόμη φορά, τη δυνατότητα εμπειρικών οδοντιάτρων να αποκτήσουν την άδεια άσκησης του επαγγέλματος μετά από πρακτικές εξετάσεις ενώπιον επιτροπής που θα όριζε το Υπουργείο Υγιεινής. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:
 Άρθρον 3: Ἕλληνες διπλωματοῦχοι ὀδοντιατρικῶν σχολείων τῆς Ἀλλοδαπῆς ἀσκήσαντες εὐδοκίμως ἐν Ἑλλάδι τὸ ἐπάγγελμα  τοῦ ὀδοντιάτρου ἐπί 10ετίαν θεωροῦνται νομίμως ἀσκούντες τοῦτο.
μπειρικοὶ ὀδοντοϊατροὶ ἐξασκοῦντες τὸ ἐπάγγελμα κατόπιν ἀδείας Ὑπουργείου Ὑγιεινῆς, καὶ ἀποδεικνύοντες τοῦτο δι’ ἐπισήμων  εγγράφων, ὑπερβάντες δὲ τὸ τεσσαρακοστὸν ἕτος τῆς ἡλικίας των, ἢ ἔχοντες εἰκοσαετῆ ἐμπειρίαν καὶ ἀπολυτήριον Γυμνασίου ἢ οἱανδήποτε φοίτησιν ἐν τῇ Ὀδοντιατρικῇ Σχολῇ τοῦ Πανεπιστημίου, ἐπιτρέπεται νὰ δώσουν πρακτικὰς ἐξετάσεις ἐντὸς τριμήνου, ἐνώπιον Ἐπιτροπῆς καταρτιζομένης ὑπὸ τοῦ Ὑπουργοῦ τῆς Ὑγιεινῆς πρὸς ἀπόκτησιν ἀδείας ἀσκήσεως ἐπαγγέλματος. Η αντίδραση του Π.Ο.Σ. αλλά και Γενικών Συνελεύσεων τοπικών συλλόγων  προς την Κυβέρνηση, τη Βουλή,τα Κόμματα και το Πανεπιστήμιο ήταν έντονη και αποφασιστική. Χαρακτηριστικότερη όλων, εκτός από τα εκατοντάδες υπομνήματα και τις προσωπικές παραστάσεις, η πλέον δραματική αντίδραση υπήρξε η παραίτηση του συμβουλίου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά.
Αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων ήταν να εξαναγκαστεί ο αρμόδιος Υπουργός να καταργήσει ολόκληρο το Ν.Δ. 679 του Ν.3038/1948 με τον Αναγκαστικό Νόμο 700 της 4ης Ιουνίου 1948 και όλα αυτά μόλις μέσα σε ένα μήνα.
Αναδιφώντας στο αρχείο της Οδοντιατρικής Σχολής, εντοπίσαμε και παρουσιάζουμε δύο έγγραφα του Πανελληνίου Οδοντιατρικού Συλλόγου, με ημερομηνίες 8 και 11 Μαΐου 1948. Το πρώτο έγγραφο αφορά ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως, τους Υπουργούς, την Βουλή των Ελλήνων και όλους του Βουλευτές. Στην επιστολή καταγγέλλεται με δριμύτητα το άρθρο 3 του Ν.Δ. 679 πως οδηγούσε στην υποβάθμιση του κύρους του οδοντιατρικού επαγγέλματος,τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας ενώ ταυτόχρονα αποκάλυπτε στηλιτεύοντας τις μεθοδεύσεις ορισμένων βουλευτών. Εντύπωση προκαλούν οι χαρακτηρισμοί που αφορούν τους βουλευτές οι οποίοι εισήγαγαν τη συγκεκριμένη διάταξη, απευθυνόμενοι προς τον Υπουργό, όπως«Ἐάν ὑπῆρξαν βουλευταί γενόμενοι ἐπιλήσμονες τῶν ὑποχρεώσεών των πρός  τήν κοινωνίαν καί ἐψήφισαν τοιαύτας διατάξεις ἡ κοινωνία ἀπαιτεί παρ’ Ὑμῶν νά τήν προστατεύσητε».
Το δεύτερο έγγραφο με ημερομηνία 11 Μαΐου 1948, απευθύνεται στον Διευθυντή του Οδοντιατρικού Σχολείου και τον προτρέπει να καλέσει τον σύλλογο των καθηγητών του Σχολείου και να λάβουν θέση υπέρ της κατάργησης του άρθρου 3 ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια του Π.Ο.Σ. προς το Υπουργικό Συμβούλιο.
Αποτέλεσμα της έντονης αντίδρασης των επαγγελματικών οδοντιατρικών συλλόγων,αλλά και του συνόλου του οδοντιατρικού κόσμου, ήταν όπως αναφέραμε προηγουμάνως, η κατάργηση όχι μόνο του άρθρου 3, αλλά του συνόλου του Ν.Δ. 679, δηλαδή και των δύο πρώτων άρθρων. Σύμφωνα με τον Αιμίλιο Δημητριάδη«Μπρος σ’ αυτό το θόρυβο, αναγκάσθηκε ο Υπουργός να καταργήσει ολόκληρο το Νόμο. Και δυστυχώς και τα δύο πρώτα άρθρα που αντιπροσώπευαν για τους οδοντογιατρούς, κόπους και ελπίδες πολλών ετών». (Δημητριάδης Αιμ., Ιστορία της Ελληνικής Οδοντιατρικής, Αθήνα: Ε.Ο.Ο., 1989: 45.).