Από τα Αρχεία του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Οδοντιατρικής \ Κατοχή, Γερμανικές καταστροφές & Μετακατοχική βοήθεια

Χορήγηση στέγης σε βομβόπληκτους του Πειραιά στο κτίριο του Σχολείου (Ιανουάριος 1944).

Οι συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για την Ελλάδα ήταν δραματικές όχι μόνο λόγω των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι κατοχικές δυνάμεις του άξονα, αλλά επίσης των ζημιών που προκάλεσαν οι συμμαχικές δυνάμεις, όπως οι βομβαρδισμοί του Πειραιά, και η εμφύλια σύρραξη ειδικά κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών.
Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι γερμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της Κατοχής γίνεται εκτενή αναφορά στην ενότητα του Αρχειακού Υλικού.      
Οι βομβαρδισμοί που πραγματοποιήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις των Βρετανών και των Αμερικανών, στις 11 Ιανουαρίου του 1944. Είχαν σαν συνέπεια την απώλεια περίπου 700 αμάχων πολιτών, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές, κτήρια και υποδομές. Συνέπεια των βομβαρδισμών ήταν να δημιουργηθεί ένα μεγάλο προσφυγικό ρεύμα προς την Αθήνα.
Προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα των βομβόπληκτων του Πειραιά, η Υπηρεσία Στεγάσεως παραχώρησε σε μια από τις βομβόπληκτες οικογένειες του Πειραιά ένα ημι-υπόγειο δωμάτιο στην πρόσοψη του κτηρίου του Οδοντιατρικού Σχολείου.
Κατά την πορεία της έρευνας που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό αρχείο της Οδοντιατρικής Σχολής, εντοπίστηκαν και ψηφιοποιήθηκαν δύο έγγραφα, τα οποία αφορούν την εν λόγω  εγκατάσταση.
Το πρώτο έγγραφο με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 1946 αφορά επιστολή του Πρύτανη καθηγητή Σπ. Δοντά προς τον Διευθυντή του Σχολείου καθηγητή κ. Ι. Κατσαρά και αναφέρεται σε καταγγελία των φοιτητών της Οδοντιατρικής, που δημοσιεύθηκε σε άρθρο στο περιοδικό «Παμφοιτητικά Νέα».
Στο άρθρο με τίτλο «Εξεταστήριον και η αίθουσα αναμονής του Οδοντιατρικού Σχολείου», οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι ο χώρος του εξεταστηρίου και ο χώρος αναμονής έχουν καταληφθεί από δύο οικογένειες βομβόπληκτων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιφέρονται στους διαδρόμους και οι φοιτητές να αναμένουν τους ασθενείς τους στην εξώθυρα του Σχολείου.
Στο χειρόγραφο σχέδιο απάντησης του Διευθυντή του Σχολείου καθηγητού Ι.Κατσαρά προς τον Πρύτανη (μετεγγραφή), με ημερομηνία 1 Ιουλίου 1946, παρέχονται οι πληροφορίες που αφορούν την εγκατάσταση των βομβόπληκτων από την Υπηρεσία Στεγάσεως τον Ιανουάριο του 1944, αλλά και η ουσιαστική υπηρεσία φυλάξεως του κτιρίου που προσφέρουν με τη συνεχή παραμονή τους εντός του κτηρίου.
Αποτέλεσμα τη συνεχούς παραμονής τους εντός του κτιρίου ήσαν οι  ελάχιστες απώλειες και ζημιές που υπέστη το Σχολείο κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών. Για τους λόγους αυτούς ο Σύλλογος των καθηγητών του Σχολείου αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή τους.