Από τα Αρχεία του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Οδοντιατρικής \ Κατοχή, Γερμανικές καταστροφές & Μετακατοχική βοήθεια

Καναδική βοήθεια σε οδοντιατρικό εξοπλισμό προς το Οδοντιατρικό Σχολείο (1948).

Σημαντική ήταν η βοήθεια που προσέφερε κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής το Ελληνικό Ταμείο Αρωγής Πολέμου (Greek War Relief Fund) που είχαν ιδρύσει οι Έλληνες μετανάστες, και όχι μόνο στον Καναδά, ενώ αντίστοιχα ταμεία αρωγής είχαν ιδρυθεί και σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής εστάλησαν από τα ταμεία αρωγής μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού χιλιάδες δολάρια κυρίως σε τρόφιμα αλλά επίσης σε ρουχισμό και σε φάρμακα. Μετά τον πόλεμο και κατόπιν ενεργειών του Ειδικού Καθηγητή Ν. Παπαντωνόπουλου, όπως φαίνεται από έγγραφο του Διευθυντού του Οδοντιατρικού Σχολείου προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου με ημερομηνία 15 Ιουνίου 1948, απεστάλησαν δωρεάν στα πλαίσια του λεηλατηθέντος κατά την κατοχή Οδοντιατρικού Σχολείου, μέσω Ερυθρού Σταυρού, 25 οδοντιατρικά έδρανα και αντίστοιχα πτυελοδοχεία, μία συσκευή ιλαριντικού αερίου και ένας κλίβανος αποστείρωσης. Έγγραφα 02, 03

Το ίδιο έγγραφο περιλαμβάνει αίτημα για την κάλυψη των εξόδων για τη μεταφορά των 53 κιβωτίων που είναι συσκευασμένος ο οδοντιατρικός εξοπλισμός και βρίσκονται στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού, καθώς επίσης και η συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας για την εγκατάσταση των οδοντιατρικών μονάδων. Οι οδοντιατρικές μονάδες προτείνεται να εγκατασταθούν σε αίθουσα η οποία θα ονομασθεί "Αίθουσα Καναδά" και τα εγκαίνια να γίνουν σε ειδική τελετή στην οποία να παραστεί και ο πρέσβης του Καναδά.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η βοήθεια από τον Καναδά και ο εξοπλισμός με τις 25 οδοντιατρικές μονάδες του Οδοντιατρικού Σχολείου, προηγήθηκε του επιπλέον εξοπλισμού και χορηγήθηκε στο Σχολείο στα πλαίσια του Σχεδίου Μάρσαλ.

Αναδιφώντας το ιστορικό αρχείο της Οδοντιατρικής Σχολής βρήκαμε σειρά χειρόγραφων αλλά και δακτυλογραφημένων εγγράφων στην Αγγλική (ΕΝ) και Ελληνική (GR) γλώσσα που αφορούν το περιεχόμενο του κάθε κιβωτίου της Καναδικής βοήθειας σε συσκευές και εργαλεία για τον εξοπλισμό του Σχολείου. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα ονόματα των πλοίων, όπως το ITALO MARSIANO (γραμματόσημο εποχής , φωτογραφία) τον Ιούλιο του 1948, το MONT ROLLAND κ.ά., που μετέφεραν τα κιβώτια, ο αριθμός των κιβωτίων καθώς και το αναλυτικό τους περιεχόμενο. Έγγραφα: 06. Δακτυλογραφημένο στην Αγγλική γλώσσα το αναλυτικό περιεχόμενο της βοήθειας στο Οδοντιατρικό Σχολείο το οποίο μετέφερε το πλοίο ITALO MARSANO./ 07.Χειρόγραφο στην Ελληνική γλώσσα το αναλυτικό περιεχόμενο της βοήθειας στο Οδοντιατρικό Σχολείο το οποίο μετέφερε το πλοίο ITALO MARSANO. / 08. Χειρόγραφη κατάσταση στην Ελληνική γλώσσα της βοήθειας που αφίχθη με το πλοίο MONT ALTA./ 09.Χειρόγραφη κατάσταση στην Ελληνική γλώσσα της βοήθειας που αφίχθη με το πλοίο MONT ROLLAND/ 10. Χειρόγραφη κατάσταση στην Ελληνική γλώσσα της βοήθειας που αφίχθη με το πλοίο ΜΑΡΤΣ ΝΤΕΙΛ./ 11. Χειρόγραφο Πρωτόκολλο παράδοσης της 25ης Οκτωβρίου 1948 από τις αποθήκες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του οδοντιατρικού εξοπλισμού που αφίχθη με το πλοίο ΜΑΡΤΣ ΝΤΕΙΛ./ 12. Χειρόγραφο Πρωτόκολλο παράδοσης της 28ης Οκτωβρίου 1948 από τις αποθήκες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του οδοντιατρικού εξοπλισμού που αφίχθη με το πλοίο ΜONT ROLLAND.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι εκτός από τις Οδοντιατρικές έδρες, σε άλλα έγγραφα του Ερυθρού Σταυρού αλλά και των τελωνειακών αρχών που αντηλλάγησαν με το Οδοντιατρικό Σχολείο και τα οποία ανασύραμε από το ιστορικό αρχείο της Σχολής, περιλαμβάνονται λεπτομερείς καταστάσεις με έναν πολύ μεγάλο αριθμό οδοντιατρικών εργαλείων, υλικών, διαφόρων οδοντιατρικών συσκευών αλλά ακόμη και οδοντιατρικών συγγραμμάτων στην Αγγλική γλώσσα τα οποία συμπλήρωναν τη βοήθεια που απεστάλη από τον Καναδά το 1948 προς το Οδοντιατρικό Σχολείο.

 

1
01.Καναδική αφίσα
1
02. Επιστολή του Δ/ντού του Οδοντιατρικού Σχολείου προς τον Πρύτανη (18.06.1948)
1
03. Ευχαριστήρια επιστολή προς το Ελληνικό Ταμείο Αρωγής Πολέμου του Καναδά (11.1947)
1
04. Γραμματόσημο εποχής του Liberty ITALO MARSANO
1
05. Φωτογραφία του Liberty ITALO MARSANO
1
06. Δακτυλογραφημένο (ΕΝ) αναλυτικό περιεχόμενο βοήθειας.
Πλοίο ITALO MARSANO
1
07. Χειρόγραφο (GR) αναλυτικό περιεχόμενο βοήθειας.
Πλοίο ITALO MARSANO.
1
08. Χειρόγραφο (GR) αναλυτικό περιεχόμενο βοήθειας.
Πλοίο MONT ALTA.
1
09. Χειρόγραφο (GR) αναλυτικό περιεχόμενο βοήθειας.
Πλοίο MONT ROLLAND
1
10. Χειρόγραφο (GR) αναλυτικό περιεχόμενο βοήθειας.
Πλοίο ΜΑΡΤΣ ΝΤΕΙΛ
1
11. Χειρόγραφο Πρωτόκολλο παράδοσης από τις αποθήκες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πλοίο ΜΑΡΤΣ ΝΤΕΙΛ (25.10.1948)
1
12. Χειρόγραφο Πρωτόκολλο παράδοσης από τις αποθήκες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πλοίο ΜONT ROLLAND (29.10.1948)