Από τα Αρχεία του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Οδοντιατρικής \ Καθηγητές

Εναρκτήριος λόγος του εκτάκτου καθηγητού του Οδοντοϊατρικού Σχολείου Ι.Κρανιώτη, Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 1921).

Στο φύλλο Νο 97 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στις 8 Μαΐου 1921, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη δύο θέσεων για την πλήρωση δύο ειδικών εδρών, της Οδοντικής Χειρουργικής, Παθολογίας & Θεραπευτικής και της Οδοντικής & Ανωτέρας Προσθετικής, του Οδοντιατρικού Σχολείου.
Ο «διαγωνισμός» για την πλήρωση των δύο εδρών έγινε στις 27 Μαΐου 1921, από τον Σύλλογο Καθηγητών του Οδοντιατρικού Τμήματος και εξελέγησαν παμψηφεί αντίστοιχα ο Ν. Παπαντωνόπουλος και Ι. Κρανιώτης.
Μέχρι την ισχύ του ν.1268 το 1982, ο νεοεκλεγμένος καθηγητής, έπρεπε να εκφωνήσει εναρκτήριο λόγο στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου. Στο  Μουσείου του Οδοντιατρικού Τμήματος μας διέθεσαν σε έντυπο φυλλάδιο τον Εναρκτήριο Λόγο του Κρανιώτη και τον παρουσιάζουμε σε ψηφιοποιημένη μορφή.

Σχετικά με τον Κρανιώτη, αν και διετέλεσε αρχικά επιμελητής του Σχολείου (1920-1921) και κατόπιν ως ειδικός καθηγητής της Οδοντικής & Ανωτέρας Προσθετικής (1921-1922)  εξελέγη ταυτόχρονα με τον Ν. Παπαντωνόπουλο, ειδικό καθηγητή Οδοντικής Χειρουργικής, Παθολογίας & Θεραπευτικής, εντούτοις τα στοιχεία που μπορέσαμε να βρούμε και που αφορούν στο βιογραφικό του, αλλά και στην προσωπικότητά του, είναι ελάχιστα. Συγκεκριμένα, μόνο ο Αιμ. Δημητριάδης στην Ιστορία της Ελληνικής Οδοντιατρικής (Αθήνα 1989) , περιγράφει με αρκετά παραστατικό αλλά και γλαφυρό τρόπο, στοιχεία που αφορούν στην ακαδημαϊκή αλλά και επαγγελματική του παρουσία.

Είναι αδύνατον να διασταυρώσουμε με κάποιον τρόπο όλα τα γραφόμενα από τον Δημητριάδη, αλλά από τα στοιχεία που αφορούν στην ακαδημαϊκή του παρουσία και τα προβλήματα που δημιούργησε η συμπεριφορά του στο Οδοντιατρικό Σχολείο,τα οποία  αντλήσαμε από έγγραφα που συμπεριλαμβάνει το αρχείο της Σχολής, φαίνεται ότι διέθετε μια χαρισματική μεν αλλά και ιδιόρρυθμη προσωπικότητα που ως αποτέλεσμα ήταν η πολύ σύντομη πανεπιστημιακή του θητεία.
Αυτό που επιβεβαιώνεται από τα γραφόμενα του Δημητριάδη και που κατά τη γνώμη μας αποτελεί πολύ ουσιαστικό στοιχείο της συμβολής του Κρανιώτη στην αρχική οργάνωση του Οδοντιατρικού Σχολείου, είναι η σχέση του με τον τότε Υπουργό Εκκλησιαστικών και Δημόσιας Εκπαιδεύσεως Θ. Ζαΐμη, επί υπουργίας του οποίου νομοθετήθηκε ο πρώτος ολοκληρωμένος Οργανισμός του Σχολείου, που προέβλεπε την 4ετή φοίτηση. Σε μεγάλο βαθμό ο Οργανισμός του 1921 είχε ως βάση εισηγήσεις του Κρανιώτη, τις οποίες βρήκαμε καταχωρημένες στο Αρχείο της Σχολής και θα παρουσιάσουμε προσεχώς.